Детально про те, як прискорити приготування компосту

Дата: 31.07.2020 16:28
Кількість переглядів: 6249

Фото без опису

Дуже часто сучасні городники для збагачення грунту поживними речовинами вдаються до використання компосту і повністю відмовляючись при цьому від мінеральних добрив. У кожного на це свої причини – для когось промислово вироблені добрива виявляються занадто дорогими, а хтось вважає їх джерелом всіх бід, так як хімічні суміші, на їхню думку, містять небезпечні для здоров'я речовини. При цьому виникає питання – як правильно зробити компост, та при цьому підгадати з термінами, щоб природне добриво виявилося готовим безпосередньо до часу, коли його потрібно вносити в грунт? 

Що? Де? Скільки часу?

Цінність якісно приготовленого компосту очевидна. Овочі, зійшли на компостній купі самосівом, могутніше і на цілий місяць обганяють у розвитку ті, що ростуть на звичайних грядках.
Готує компост ціле співтовариство мікроорганізмів, комах і черв'яків, яким для успішної діяльності необхідні три умови: їжа, волога і кисень.
З першими двома, як правило, проблем не буває. А ось щоб забезпечити доступ кисню, доведеться постаратися: від цього залежить швидкість компостування. На компостних фабриках, де кисень примусово вводять у вологу, постійно перемішують суміш, компост дозріває за добу! Нам поспішати нікуди, але важливо, щоб компост був якісним.


Відразу відзначимо, чого не можна класти в компостну купу. Це жири, сало, кістки, синтетика, включаючи пластмаси. М'ясні і молочні відходи не підходять тільки тому, що при розкладанні погано пахнуть і привертають щурів. Але в невеликих кількостях їх можна використовувати, закопуючи в купу: так вони швидше зперегниють. Склад суміші, яка закладається на приготування компосту, може бути найрізноманітнішим. Зазвичай в нього входять зібрані з ділянки бур'яни, звичайна трава, скошена по кутах і периметру дачі, бадилля зібраних коренеплодів, гілки після обрізання плодових дерев і ягідних чагарників, які перед закладкою подрібнюють. Ну і звичайно ж, побутові харчові відходи з кухні.  Компост — відмінне добриво. Тільки готується він занадто довго — 7-10 місяців. Однак можна прискорити його отримання в 3-5 разів.

Просто додай води

Зазвичай для прискорення перегнивання сировини досить регулярно поливати компостну яму або купу. Але ще швидше його можна отримати (за 4-6 місяців), якщо поспостерігати за тим, чого компосту не вистачає. Якщо ви помітили процес гниття, а це поява неприємного запаху, значить, в рослинній масі занадто багато азоту. Мікроорганізми починають занадто бурхливо рости, поглинають кисень і гинуть. Такий компост готується дуже довго і втрачає свої корисні властивості. Додайте туди соломи, вилами злегка перемішайте субстрат. Солома забере надлишки азоту і полегшить доступ кисню. Якщо компост просто лежить, чи не розкладаючись, швидше за все, спостерігається зворотна «біда» — брак азоту. Пролийте його з лійки розчином сечовини — 2-3 спіч. коробка на 10 л води, і отримаєте цінне добриво в два рази швидше.

Прискорення для ледачих

Чим краще будуть створені умови для життєдіяльності мікробів, тим швидше виходить компост. Найбільший недолік і компостної купи, і ями — перепади вологості. Щоб їх усунути, частіше поливайте і накривайте субстрат шаром землі в 10-15 см. Але це важко виконати, і майже ніхто так не робить. Тому землю цілком здатна замінить плівка. Зробіть в ній отвори для повітря і накрийте компостну купу. Додатковий розігрів лише прискорить процес. Відкривайте компост тільки для поливів теплою водою. При такому підході добриво буде готово вже через 3-4 місяці.

…І для найледачіших

В даний час існує безліч різноманітних добавок для прискорення компостування. Вони прискорюють процеси в 3-5 разів. Але необов’язково купувати мікроби за гроші. Приготуйте їх самі. Мікроби є скрізь, треба лише тільки їх «найняти». Для цього розведіть склянку цукру в літрі води і додайте трохи дріжджів. В компостній купі зробіть кілька лунок і полийте цим розчином, після чого їх закопайте. Такий розчин прискорює розкладання компосту не гірше дорогих мікробів з магазинів. Подібного ефекту домагаються, поливаючи купи розчином коров’яку або гноївки. Але вони є не у всіх, та й запах при подібних заходах стоїть не самий приємний.

Прості тонкощі для швидкого дозрівання компосту

Досвідчені садівники завжди дотримуються правил приготування компосту: раз на місяць ворушать його вилами і перелопачують, перекидаючи в компостну яму, викопану поруч, або заповнюючи її на три чверті, потім просто перекидаючи компост в протилежний кут. Компостну купу ворушити доволі просто, але не всім ця процедура подобається, так як псує вигляд ділянки і вимагає більш частих поливів. Компост готують з ретельно подрібнених матеріалів. Садові подрібнювачі, популярні на заході, у нас велика рідкість, але в процесі закладки матеріалу його обов’язково рубають лопатою. Це загальновідомі «тонкощі», але вони значно покращують процес компостування. І продукт виходить кращої якості.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь