Пошук

Норма тривалості робочого часу

Дата: 29.07.2020 15:41
Кількість переглядів: 542

Норма тривалості робочого часу

Робочий час поділяється на такі види:

  • нормальної тривалості
  • скороченої тривалості
  • неповний робочий час

Тривалість робочого часу для конкретного працівника (чи групи працівників) у годинах і хвилинах протягом доби називається робочим днем.

Розрахунки щодо робочого часу ведуться за робочим тижнем. Робочий тиждень - це тривалість робочого часу протягом календарного тижня.

Нормальна тривалість робочого часу

Статею 1 Конвенції МОП про скорочення тривалості робочого часу до сорока годин на тиждень та статтею 50 КЗпП України встановлено: нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Підприємства і організації при укладенні колективного договору можуть встановлювати меншу норму тривалості робочого часу ніж 40 годин на тиждень.

Скорочена тривалість робочого часу

Скорочена тривалість робочого часу згідно ст. 51 КЗпП України встановлюється:

• Для працівників віком від 16 до 18 років - 36 годин на тиждень.

• Для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) - 24 години на тиждень.

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої в абзаці першому цього пункту для осіб відповідного віку.

• Для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, - не більш як 36 годин на тиждень.

Скорочення робочого часу при роботі у нічний час

Стаття 54 КЗпП України передбачає скорочення робочого часу на 1 годину при роботі в нічний час. Нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку. Тривалість нічної роботи зрівнюється з денною в тих випадках, коли це необхідно за умовами виробництва, зокрема у безперервних виробництвах, а також на змінних роботах при шестиденному робочому тижні з одним вихідним днем.

Важливо! Не допускається залучення до роботи в нічний час вагітних жінок, жінок, що мають дітей у віці до 3 років, працівників у віці до 18 років. Залучати до роботи в нічний час осіб з інвалідністю можливо тільки за їх згоди і при умові, що така робота не суперечить медичним показанням.

Неповний робочий час

Неповний робочий час може мати вигляд у формі:

• неповного робочого дня (тобто зменшення тривалості щоденної роботи на зумовлену кількість годин);

• неповного робочого тижня (при якому зберігається нормальна тривалість робочого дня, але зменшується кількість робочих днів на тиждень).

Додаткову інформацію ви можете знайти на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid: https://wiki.legalaid.gov.ua/.

Правову консультацію можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103.

Пустомитівське бюро БПД Адреса 81100, м. Пустомити, вул. Грушевського, 35 тел.: 0933311727;  pustomyty@legalaid.lviv.ua  (увага, на період каранину працюємо дистанційно).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь