Пошук

Пенсій у конвертах немає

Дата: 11.07.2019 12:56
Кількість переглядів: 380

Пенсій у конвертах немає

Питання легального або нелегального працевлаштування і до сьогодні актуальне у нашому суспільстві. Це завжди вибір – між швидкими і, як може здатися на перший погляд, значними заробітками сьогодні та стабільним, впевненим і застрахованим завтра. Спокушаючись на гроші, з яких не будуть сплачені податки, зупиняються на першому варіанті. Та ніхто не враховує того, що ті ж самі несплачені податки просто підуть до кишені роботодавця.
Звертаємо увагу усіх громадян на важливість нових вимог до страхового стажу при виході на пенсію після прийняття пенсійної реформи.
З 1 січня 2004 року страховий стаж громадянам України зараховується лише за умови сплати внесків у розмірі не меншому за мінімальний страховий внесок, розрахований з мінімальної заробітної плати. Від величини страхового стажу залежить не тільки розмір пенсійної виплати, але й саме право на її призначення.
З 2019 року страховий стаж, необхідний для призначення пенсії складає 26 років і надалі він буде поступово збільшуватися. Для тих, хто досягне пенсійного віку в 2020 році – це 27 років, у 2021 році – 28 років і так до 2028 року, коли необхідний для призначення пенсії страховий стаж становитиме 35 років.
Своєчасна сплата страхових та єдиного соціального внесків безпосередньо впливає на повноту зарахування страхового стажу. У разі, якщо внески не сплачено або сплачено не в повному обсязі, до страхового стажу найманого працівника або фізичної особи – підприємця буде зараховано періоди роботи пропорційно сплаченим внескам. Це стосується, в першу чергу, працівників підприємств, які систематично порушують вимоги діючого законодавства щодо своєчасної сплати внесків, нарахованих на фонд оплати праці, та фізичних осіб-підприємців, які не сплачують єдиний соціальний внесок в розмірі не меншому за мінімальний. Наявність заборгованості зі сплати внесків не дозволяє зарахувати до страхового стажу періоди роботи в повному обсязі, і наймані працівники та приватні підприємці у таких випадках ризикують залишитися без права на отримання пенсії.
Своєчасна і повна виплата заробітної плати працівникам та повна сплата платежів за єдиним соціальним внеском — це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників. Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним.
Роботодавець, який використовує працю найманих працівників, порушуючи при цьому вимоги трудового законодавства повинен пам’ятати, що чинним законодавством передбачено фінансову та адміністративну відповідальність до недобросовісних роботодавців.

Пустомитівський відділ обслуговування громадян (сервісний центо) нагадує, що страховий стаж прямо залежить від розміру заробітної плати та своєчасної сплати внесків до Пенсійного фонду України (єдиного соціального внеску).
Розмір пенсії за нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” безпосередньо залежить як від розміру заробітку, так і від страхового стажу працівника. У свою чергу, на величину страхового стажу впливає своєчасність і повнота сплати роботодавцем страхових платежів, оскільки періоди роботи, за які підприємством не сплачено обов’язкові платежі, не враховуються при призначенні пенсії та інших соціальних виплат. Відповідальність за вчасну сплату страхових внесків покладено на роботодавців, котрі вже сьогодні повинні забезпечити право на пенсію своїм найманим працівникам.
Кожен працюючий сьогодні громадянин повинен розуміти, що розмір майбутньої пенсії також залежить від того чи легальною є його праця і як виплачується заробітна плата – офіційно чи в “конверті”. Враховуючи те, що за “незайнятих” осіб страхові внески не сплачуються, питання легалізації заробітної плати, своєчасності її виплати разом із сплатою страхових платежів є надзвичайно актуальним. Тому, кожному керівнику необхідно пам’ятати, що своєчасна і легальна виплата заробітної плати – це обов’язок і перед собою і перед своїми працівниками.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь