Пошук

Обережно...КІР!

Дата: 16.04.2019 11:26
Кількість переглядів: 487

З початку року кількість випадків зараження кором у світі потроїлась...

У першому кварталі 2019 року кількість зареєстрованих випадків захворюваності на кір в усьому світі зросла на 300% в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року.

Кір - важка інфекційна хвороба, яка може призводити до тяжких і летальних ускладнень, включаючи енцефаліт, важку діарею і дегідратацію, пневмонію, вушні інфекції і стійку втрату зору.

Єдиний надійний спосіб запобігти кору – вакцинація.  2 дози вакцини формують імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Першу дозу вакцини проти кору, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, дитина отримує в 12 місяців, другу — в 6 років.

Якщо ви пропустили перше чи друге щеплення чи взагалі не зробили жодного щеплення КПК дитині, якій 6 років і більше, – негайно зверніться до медичного закладу, щоб отримати захист від кору. Бувають випадки, коли батьки не пам’ятають, чи робили дитині щеплення, і немає довідок про це. У таких випадках проводиться вакцинація  – начебто її не було проведено. Щеплення і, відповідно, захист від кору мають отримати підлітки і дорослі, які не хворіли на кір і не отримували такого щеплення раніше. Поки не зробили щеплення, не відвідуйте громадських місць, не водіть дітей до школи і дитячого садка, якщо ви хочете попередити кір у своєї дитини.

Кір передається повітряно-крапельним шляхом і вважається одним з найбільш заразних захворювань у світі. 9 з 10 контактних з хворим на кір заражаються.

ПРО ВАКЦИНИ ПРОТИ КОРУ

В Україні наявна якісна, ефективна та безпечна вакцина КПК проти кору, паротиту та краснухи – Пріорикс, виробництва ГлаксоСмітКляйн, Бельгія. Вона закуповується державою, щеплення є безоплатними для дітей. У червні 2018 року МОЗ України було прийнято рішення про вакцинацію дорослих проти кору вакциною, що придбана за державний кошт. Також дорослі можуть пройти вакцинацію у приватних клініках за власний кошт. Вакцина і у державних, і у приватних закладах охорони здоров’я – однакова, від одного виробника. Єдина різниця у тому, що в державних поліклініках вона є безоплатною для дітей.

Вакцина КПК, як і будь-які медичні препарати, може мати побічні реакції, проте ризик ускладнень після кору незрівнянно вищий, аніж ризик проявів після щеплення.

СИМПТОМИ КОРУ

Кір і у дорослих і у дітей перебігає тяжко. Інкубаційний період кору, коли симптоми ще не проявляються, зазвичай триває від 6 до 21 днів.

Перші прояви кору є неспецифічними, не притаманними лише для кору. Це прояви застуди – висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, запалення слизової оболонки очей (може проявлятись сльозотеча, світлобоязнь чи виділення). При цьому збільшуються лімфовузли, може з’явитись пронос та блювота. Висип при кору з’являється не відразу, а на 4–5 день хвороби. Висип починається з голови, а згодом поступово, поетапно розповсюджується на все тіло. Перелік таких симптомів начебто й не виглядає страшно, але симптоми досить виражені. Найнебезпечніше – це розвиток ускладнень.

Хвороба із симптомами триває до декількох тижнів. Лікування направлене на полегшення стану і запобігання ускладненням, адже ліків, які б діяли на вірус кору і використовувалися в практиці, не існує.

КІР НЕ ЗАВЖДИ МОЖНА ЛІКУВАТИ ВДОМА

Симптоми кору люди часто сприймають за грип чи ГРІ, звичайної застуди, тому навіть після появи характерного червоного висипу намагаються лікувати кір вдома. Часто висипку сприймають за прояв алергії на прийом ліків. Людина, яка хворіє кором, є заразною ще до появи висипу та до 4 діб після його появи.

Хворий кором піддає великому ризику не лише своє здоров’я, але й здоров’я інших, адже кір швидко передається та може бути дуже небезпечним для людей, які не можуть бути вакциновані через наявність протипоказань. Необхідно дотримуватися “кашльового” етикету, самоізолюватися. Хворі з тяжким перебігом кору, ускладненнями тощо потребують госпіталізації у відділення, де можливо забезпечити ізоляцію, і лікування у стаціонарі.

Найчастішими ускладненнями кору є пневмонія, запалення середнього вуха, запалення мозку та інші серйозні ускладнення. Кір може призвести до інвалідності та смерті, тому дуже важливо не займатись самолікуванням і звернутись до лікаря при появі перших симптомів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь