15 лютого 1989 року (30 років тому) було виведено радянські війська з території Афганістану. В Україні у цей день офіційно вшановується День пам'яті воїнів-інтернаціоналістів та День виводу військ з Афганістану.

Дата: 15.02.2019 11:23
Кількість переглядів: 610

?????????»?????° ?????? ???°?????????????????° ?????»?????????° ???°???° ???±'???????°?????? ???µ?????????????°?»???????? ?????????°????.

enlightenedКОРОТКА ІСТОРИЧНА ДОВІДКА…

  • Приводом до введення Радянським Союзом військових сил в Афганістан стало вбивство і позбавлення влади засновника Народно-демократичної партії Афганістану Нур Мухаммад Таракі, що відбулося 8 жовтня 1979 року.

  • Політбюро ЦК КПРС офіційно прийняло рішення надання Радянським Союзом військової допомоги. 25 грудня 1979 року в Афганістан були введені радянські війська у складі 40-ї армії під командуванням генерал-лейтенанта Юрія Тухарінова.

  • У ході військових дій була проведена операція з усунення глави Афганської опозиції, що зайняв у результаті контрреволюційного перевороту пост глави Афганістану Хафізулли Аміна. Сталий режим в Афганістані після чергової зміни влади на чолі з Бабраком Кармалем виявився повністю залежним від радянської військової, технічної та фінансової допомоги.

  • Угруповання повстанців підтримували США та інші держави. У 1986 році в Афганістані відбувся черговий державний переворот, у результаті якого Мухаммед Наджібулла зайняв місце зміщеного Бабрака Кармаля. Мухаммед Наджібулла був обраний президентом Республіки Афганістан.

  • Влада СРСР і США в 1988 році домовилися про невтручання у справи Афганістану. Розпочате у травні 1988 року виведення військ з Афганістану закінчилося 15 лютого 1989 року. Групи радянських військ остаточно покинули цю країну.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь